Een verzameling van broodverhalen van over de hele wereld. Voor veel mensen vormt brood de basis van eten, familie, gemeenschap en traditie.​​​​​​​

De rattenvanger van Hamelen
In Park 1943 (BoTu)
"In het middeleeuwse stadje Hamelen in Duitsland, werd de bevolking geteisterd door een rattenplaag. Op een dag verscheen een fluitspeler, die beweerde dat hij de stad kon bevrijden van de ratten. De burgemeester beloofde hem een royale beloning. De fluitspeler speelde zijn fluit en alle ratten volgden hem naar de rivier, waar ze verdronken. Maar toen hij zijn beloning opeiste, weigerde de burgemeester te betalen. Uit wraak speelde de fluitspeler opnieuw zijn fluit, maar deze keer volgden alle kinderen hem. Ze verdwenen in een berg en werden nooit meer gezien."
Het Brooderhood-project, net als de fluitspeler in Hamelen, pakt het probleem van rattenplagen aan, veroorzaakt door voedselverspilling. Brooderhood richt zich op de kern van het probleem: voedselverspilling. Door voedsel en tradities te herwaarderen, bevordert het duurzaam en bewust voedselbeheer. Net zoals in het verhaal, benadrukt het belang van erkenning en waardering voor wie bijdraagt aan de oplossing van problemen. Het werk van Brooderhood helpt om een toekomst te voorkomen waarin de fouten van vandaag de volgende generaties beïnvloeden.



 
KIJKTIP:
THE BIRTH OF BREAD
Een korte film van Matthew Pendergast, die een een paar dagen op een boerderij nabij Parijs verbleef en een documentaire maakte over 'de geboorte' van brood.
   
KIJKTIP:
EEN Geweldige Japanse bakkerij in de bergen! 
Een bakkerij die leeft in harmonie met de natuur. Er wordt bijna geen elektriciteit gebruikt en het brooddeeg wordt met de hand gekneed en op natuurlijke wijze gefermenteerd. En het brood wordt gebakken in een zelfgemaakte houtoven. Koki Ota, een bakker, reist naar Frankrijk om de manier van leven van een "Paysin Boulanger" (een boerenbakkerij) te leren kennen. Hij keerde terug naar Japan en runt nu samen met zijn vrouw een unieke bakkerij in een oud volkshuis hoog in de bergen.
LEESTIP:
NOS: Oud brood in trek voor 'circulaire boterham': pilot moet milieuwinst opleveren'
In Nederland worden dagelijks 700.000 broden te veel gebakken, die dan maar worden vermalen tot veevoer. Geen goede zaak, vinden drie bakkers. Zij begonnen daarom een bedrijf om van oud brood nieuw brood te maken. Het is nu nog een pilot, maar dit jaar willen ze opschalen naar 100.000 kilo nieuw 'oud' brood per jaar.
Voor dit circulaire brood geven collega-bakkers hun onverkochte boterhammen af. Die gaan vervolgens naar de bakkerij van de initiatiefnemers in Wageningen, waar wordt beoordeeld welke delen geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Die worden gedroogd in een soort trommel en vervolgens fijngemalen.
➜ Lees het hele artikel hier.
LEESTIP:
NOS: Franse baguette is cultureel erfgoed, 'synoniem voor delen en gezelligheid'
Het is misschien wel het bekendste symbool van de Franse cultuur: de baguette. Het ambachtelijke stokbrood is toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De in Parijs gevestigde VN-organisatie Unesco maakte dat vandaag bekend.
"De baguette viert de Franse manier van leven: het is een dagelijks ritueel, een element van de maaltijd, een synoniem voor delen en gezelligheid", zegt directeur-generaal Audrey Azoulay. "Het is belangrijk dat dit gebruik ook in de toekomst blijft bestaan."
➜ Lees het hele artikel hier.

Dit vind je ook interessant:

Back to Top