Het doel van de Brooderhood experience is om deelnemers te laten ervaren hoe Brooderhood methoden inzet om hechtere, veiligere gemeenschappen te vormen, met een focus op het belang van de natuur en hoe we allemaal deel uitmaken van een groter ecosysteem. Door middel van praktische activiteiten en reflectie worden deelnemers geïnspireerd door wereldwijde first nation people cosmovisie en onze innerlijke wijsheid om een duurzamere levenswijze uit te oefenen, en te streven naar een harmonieuze relatie met onze omgeving. We richten ons met aandacht voor het welzijn van onze planeet en de zorg voor toekomstige generaties.

Leren van Wereldbewoners: Wijsheid, Traditie en Brood als Erfgoed Brooderhood gaat uit van het standpunt dat wij, die vanuit westerse paradigma's de wereld bewonen, hebben veel te leren van andere manieren van wereldbewoning, zoals die van volkeren uit verschillende regio's van de wereld, die hun cultuur en tradities hebben weten te behouden en op een organische en niet-agressieve manier in hun omgevingen leven. Brooderhood interpreteert enkele van hun wijsheden, zoals de democratie van de zeven generaties, de minga's en de inheemse wereldvisie toegepast op de realiteit waarin we leven, en hoe we samen met de traditie naar de overgang kunnen gaan. Hierbij wordt het brood en de traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven als symbool gebruikt om individuele verhalen te delen, onze voorouders op te roepen en brood te bakken dat het erfgoed van onze voorouders draagt.
De Brooderhood experience bestaat uit een aantal elementen. Wij bieden deze experience altijd op maat aan, waarbij de elementen ook met elkaar gecombineerd kunnen worden. Hieronder lees je meer over de 4 hoofdelementen.
Zuurdesemritueel
In dit deel van de experience leren de deelnemers hoe ze zuurdesemdeeg maken. Een proces dat geduld, zorg en aandacht vereist. Dit staat symbool voor de zorgzame en bedachtzame aanpak die nodig is bij het nemen van beslissingen die niet alleen onszelf betreffen, maar ook toekomstige generaties. Door zelf brood te maken, krijgt het extra waarde en leren wij brood te herwaarderen. De hoofdgedachte hierachter is om massaconsumptie en voedselverspilling tegen te gaan. Zo wordt het kneden een metafoor voor het bouwen van een gemeenschap: het vereist samenwerking, het delen van kennis en actie gebaseerd op gedeelde waarden en visies.

Minga
Een van de kernconcepten van Brooderhood is de Minga, een Quechua-term die zijn oorsprong vindt in de Andes en verwijst naar een gezamenlijke inspanning om een gemeenschappelijk doel te bereiken, gepaard met een viering. Dit kan verschillende vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk repareren van het dak van de buurman. De nadruk ligt niet op van wie wat is, maar juist op het collectief. De Minga benadrukt ten alle tijde het belang van een gemeenschap om haar krachten te bundelen omwille van het collectief. De praktijk van Minga viert de natuur en de spirituele verbinding tussen mensen en natuur en herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om evenwicht te bewaren tussen viering en het hoofddoel van het werk dat gedaan moet worden. Dit concept nemen we mee naar de westerse wereld.

Eetbelevenis van gered voedsel
Brooderhood redt groenten van de markt, die anders weggegooid zouden worden. De gemeenschap tovert deze verse ingrediënten om tot heerlijke, gezonde gerechten. Van geurige soep en smeersels voor op brood tot voedzame ovenschotels: ieders kracht wordt ingezet om er iets heerlijks van te maken. De gerechten variëren altijd, doordat er altijd andere groenten gered worden. Ook tijdens deze eetbelevenis herwaarderen we voedsel dat eigenlijk weggegooid zou worden. De hoofdgedachte hierachter is om massaconsumptie en voedselverspilling tegen te gaan.

Voorouderstent
In de voorouderstent richten we ons op het herontdekken en verbinden met onze individuele en gezamenlijke voorouders. Deelnemers worden uitgenodigd om een reis door de tijd te maken en na te denken over hun eigen geschiedenis en de krachten die ze van hun voorouders hebben geërfd. Dit onderdeel omvat activiteiten zoals het delen van verhalen over voorouders, het verkennen van traditionele kennis en praktijken en het identificeren van waarden en wijsheid die bijdragen aan een meer verbonden en duurzame gemeenschap.

Heb je een vraag? Of wil je een offerte aanvragen? Neem contact met ons op!