Brooderhood redt groenten van de markt, die anders weggegooid zouden worden. De gemeenschap tovert deze verse ingrediënten om tot heerlijke, gezonde gerechten. Van geurige soep en smeersels voor op brood tot voedzame ovenschotels: ieders kracht wordt ingezet om er iets heerlijks van te maken. De gerechten variëren altijd, doordat er altijd andere groenten gered worden. Ook tijdens deze eetbelevenis herwaarderen we voedsel dat eigenlijk weggegooid zou worden. De hoofdgedachte hierachter is om massaconsumptie en voedselverspilling tegen te gaan. Hier lees je een aantal van onze recepten:
Geredde artisjok met sperziebonen, walnoten en citroen 🍋
Ingrediënten:
2 geredde artisjokken
200 g geredde sperziebonen
1 geredde citroen (sap en rasp)
50 g walnoten (grof gehakt)
Handvol geredde peterselie (fijngehakt)
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
Zwarte peper (versgemalen)
Zout (naar smaak)
Bereidingswijze:
Artisjokken voorbereiden: Snijd de bovenkant van de artisjokken en verwijder de buitenste harde bladeren. Halveer de artisjokken en verwijder de harige kern met een lepel. Wrijf de artisjokken in met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Koken: Kook de artisjokken in ruim water met een snufje zout en een paar schijfjes citroen gedurende 15–20 minuten, tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken. Blancheer ondertussen de sperziebonen 4–5 minuten in gezouten kokend water, zodat ze nog knapperig zijn. Spoel ze af met koud water en laat uitlekken.
Walnoten roosteren: Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Zet apart.
Knoflook bakken: Verhit 2 el olijfolie in een pan en fruit de knoflook op laag vuur tot hij zacht is, zonder te verbranden. Voeg de artisjokken en sperziebonen toe en bak 2–3 minuten.
Mengen: Haal de pan van het vuur. Voeg de walnoten, fijngehakte peterselie en citroenrasp toe. Breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout. Besprenkel met de resterende olijfolie en een beetje extra citroensap voor frisheid.
Serveren: Serveer warm of lauwwarm als bijgerecht of lichte maaltijd. Tip: Lekker met geroosterd brood of een frisse salade! 🥖🥗​​​​​​​
 
Broccolisoep met geredde lente-ui en kokosmelk (van geredde groenten) 🥥
Ingrediënten:
1 grote stronk geredde broccoli (in roosjes, steel in plakjes)
4–5 geredde lente-uitjes (in ringen)
400 ml kokosmelk (1 blik)
750 ml zelfgemaakte bouillon (van geredde groenten)
Zout en zwarte peper naar smaak

Bereidingswijze:
Bouillon verwarmen: Giet de zelfgemaakte bouillon in een soeppan en breng aan de kook.
Broccoli en lente-ui toevoegen: Doe de broccoliroosjes en plakjes steel in de pan, samen met de helft van de lente-uitjes. Kook 10–12 minuten op middelhoog vuur, tot de broccoli zacht is.
Kokosmelk erbij: Voeg de kokosmelk toe en roer goed door. Laat nog 2–3 minuten zachtjes koken.
Soep pureren: Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
Serveren: Schenk de soep in kommen en garneer met de rest van de lente-uitjes.​​​​​​​​​​​​​
Acılı Ezme (Turkse pittige tomatensalsa) 🌶️
Ingrediënten:
4 geredde tomaten (fijngehakt)
1 geredde groene peper (fijngehakt, zaadjes verwijderd voor minder pit)
1 geredde paprika (fijngehakt, bij voorkeur rood)
1 ui (fijngehakt)
Handvol geredde peterselie (fijngehakt)
2 el rode peperpuree (biber salçası, pittig)
Zout naar smaak

Bereidingswijze:
Groenten fijnhakken: Hak de tomaten, groene peper, paprika, ui en peterselie heel fijn met een mes of gebruik een keukenmachine voor een gladder resultaat.
Mengen: Doe de fijngesneden groenten in een kom. Voeg de rode peperpuree (biber salçası) toe en meng goed door elkaar.
Op smaak brengen: Voeg zout naar smaak toe en roer nogmaals goed door.
Serveren: Schep de acılı ezme in een schaaltje. Serveer met Turks brood of als bijgerecht. Tip: Laat de smaken 15–30 minuten intrekken voor het serveren. 🥖🔥
Paprika-tapenade met feta
Ingrediënten:
3 gegrilde geredde paprika's (rood, zonder vel)
100 g feta kaas
1 tl geredde gedroogde chilivlokken
2 el geredde gedroogde druiven (bijv. rozijnen)
2–3 geredde gezuurde komkommers (fijngehakt)

Bereidingswijze:
VoorbereidenWeek de gedroogde druiven 5 minuten in warm water, zodat ze zachter worden. Giet ze af en zet apart.
MixenDoe de gegrilde paprika's, feta, gedroogde chilivlokken en geweekte druiven in een keukenmachine. Pulseer kort voor een grove tapenade of mix langer voor een gladde textuur.
Gezuurde komkommer toevoegenRoer de fijngehakte gezuurde komkommer door de tapenade voor een frisse en pittige bite.
Op smaak brengenProef en voeg eventueel extra chilivlokken toe voor meer pit.
ServerenSchep de tapenade in een schaaltje. Lekker op geroosterd brood, crackers of als dip! Eet smakelijk!
Samosa's met geredde bloemkool, prei & paprika
Ingrediënten:
Voor het deeg:
250 g bloem
3 el olie
1/2 tl zout
100 ml water (ongeveer, naar behoefte)
Voor de vulling:
1 kleine geredde bloemkool (in kleine roosjes)
1 geredde prei (in ringen)
1 geredde paprika (in blokjes)
2 teentjes knoflook (fijngehakt)
2 el olie
Zout naar smaak
Om te frituren:
Olie

Bereidingswijze:
1. Het deeg maken:
Meng de bloem en zout in een kom.
Voeg 3 el olie toe en wrijf met je vingers door de bloem tot het op fijn zand lijkt.
Voeg beetje bij beetje water toe en kneed tot een stevig, niet plakkerig deeg. Dek af en laat 30 minuten rusten.
2. De vulling bereiden:
Groenten bakken:
Verhit 2 el olie in een pan. Bak de knoflook kort tot het geurt.
Voeg de prei, paprika en bloemkoolroosjes toe. Bak 8–10 minuten op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
Breng op smaak met zout en laat de vulling afkoelen.
3. Samosa’s vormen:
Verdeel het deeg in 6–8 gelijke balletjes. Rol elk balletje uit tot een dunne cirkel (ongeveer 15 cm).
Snijd de cirkel doormidden. Vouw elke helft tot een kegelvorm, maak de randjes nat met water en druk dicht.
Vul de kegel met 2–3 tl vulling. Maak de bovenrand nat en druk goed dicht. Herhaal voor alle samosa’s.
4. Frituren:
Verhit olie in een pan op middelhoog vuur.
Frituur de samosa’s in porties tot ze goudbruin en krokant zijn (ongeveer 6–8 minuten per batch).
Laat uitlekken op keukenpapier.
5. Serveren:
Serveer warm met een frisse salade of een sausje naar keuze! 🥒🌿
Geniet ze! 😋

Dit vind je ook interessant:

Back to Top