Gemeente Rotterdam
Je buren beter leren kennen en ook nog lekker brood maken? Onder de naam Brooderhood, komen bewoners van Bospolder-Tussendijken regelmatig in Het Bollenpandje om samen brood te maken. Dat gaat gepaard met het delen van rituelen, verhalen, het maken van zuurdesem en het recyclen van brood. Ferrie wordt ook ingewijd, leert poëzie maken en stopt ook nog eens zijn superkrachten in de zuurdesem. Wil je weten over nieuwe ontwikkelingen in Rotterdam en historische achtergrond, over mensen, bouwsels en verhalen die de stad maken? Dan moet je bij stadsgids Ferrie Weeda zijn. Met zijn passie voor Rotterdam neemt hij je mee, op pad door de stad.


Rotterdam circulair
18 november 2022
ALS JE LIEFDE IN HET ETEN STOPT,
GOOI JE HET MINDER SNEL WEG.
Het is een zonovergoten zaterdag in november. Op het Plein 1943 in Rotterdam-West maakt een club vrijwilligers zich klaar voor een zogeheten minga. Het is een samenkomst van buurtbewoners en andere belanghebbenden. In dit geval draait het om een van de sterkste oersymbolen van de mens: brood. De mens maakt al eeuwenlang brood, al van ver voor de jaartelling. Brood voedt de monden van een familie, maar brood is ook een product van saamhorigheid, van een hele gemeenschap. 
Brood is in essentie hartstikke duurzaam. In een wegwerpmaatschappij is dat in de vergetelheid geraakt. Brooderhood, een project van Rotterdam Circulair, en de mensen achter de minga brengen dit weer naar de voorgrond. Want: we verspillen ontzettend veel voedsel op de wereld. Ruim 34 kilo prima eetbaar voedsel wordt per gezinelk jaar weggegooid, in Nederland. Het klimaat helpen gaat ook via het hergebruiken van voedsel, door minder te verspillen, door als gemeenschap duurzamere oplossingen te bedenken. Ook dat staat centraal op de minga.
Waarde door saamhorigheid
Ximena is de bezieler van het project. Ze legt uit wat een minga is. ‘De minga komt voor in heel Zuid-Amerika. Er wordt een ketting van gewone mensen gevormd, die allemaal bijdragen aan het brood. Het wordt samen gebakken, en voor alle betrokkenen is er een rol of een activiteit. Het draait om saamhorigheid en vooral om waarde geven aan de gemeenschap, aan wat je samen maakt.’
➜ Lees het artikel verder op de website van Rotterdam Circulair. ​​​​​​​​​​​​​​


BROODERHOOD 
In de uitgave van de BoTu Krant december 2022

  


OPEN ROTTERDAM
Brooderhood organiseerde op vrijdag 7 oktober in de Haringpakkerstraat een workshop waar je je eigen zuurdesem brood kon maken. Maar niet zomaar een zuurdesem, want hier werd het gemaakt met de kracht van je voorouders. Maar hoe werkt dit?
Gist met ziel… ja, je leest het goed! “Het zuurdesembrood wordt gemaakt in een ritueel,” zegt workshopleider Ximena. “We hebben alle deelnemers gevraagd iets over zichzelf te delen. Wie hun voorouders zijn, wat hun kracht is.” Op die manier wil Ximena de krachten van de wijk vangen in het brood. Wij gingen langs om te bekijken hoe dat eraan toe gaat!
➜ Lees het artikel verder op de website van OPEN ROTTERDAM.

Dit vind je ook interessant:

Back to Top