Brooderhood is een innovatieve kunstgemeenschap in Rotterdam Delfshaven, die zich concentreert rond de kunst van het broodbakken. Het is een unieke samensmelting van kunst, ambacht en gemeenschapsopbouw, waarbij het proces van broodbereiding wordt ingezet om collectieve inspanningen te stimuleren, gedeelde waarden te delen en culturele wortels te vieren. De kernconcepten van Brooderhood omvatten gemeenschapsopbouw, duurzaamheid en het vieren van culturele tradities. Deze concepten worden tot leven gebracht door activiteiten zoals de zuurdesemketting, waarbij deelnemers hun geërfde kennis en vaardigheden inzetten voor het maken van gezond, duurzaam brood en daarmee ook voedselverspilling tegengaan.​​​​​​​
Brooderhood creëert betekenisvolle ruimtes en rituelen zoals de Voorouderstent en Mingas, waar de gemeenschap zich kan verbinden en levens- en generatieverhalen kan delen. Deze uitwisselingen bieden een platform voor diverse toekomstvisies, gericht op het welzijn van onze kinderen en toekomstige generaties. Door deze activiteiten versterkt Brooderhood gemeenschapsbanden, stimuleert het reflectie over geërfde waarden en bevordert het aanpassing van deze waarden aan de moderne tijd. Het uiteindelijke doel is het bevorderen van een levensstijl die zowel respectvol is naar de natuur als naar de mensheid, gericht op de lange termijn en het welzijn van toekomstige generaties. Met deze integratie van kunst, gemeenschapsopbouw en duurzaamheid streeft Brooderhood ernaar een diepgaande impact te maken, deelnemers uitnodigend tot bewuste keuzes die positief bijdragen aan henzelf, hun gemeenschap en de planeet.
De Cirkel van Brood
Als gemeenschap bouwen we samen een broodoven van klei. Tegelijkertijd bouwen we een zelfgemaakte biovergister (symbolisch prototype) die broodafval omzet in gas. Dit biogas wordt gebruikt als brandstof voor de broodoven om zuurdesembrood te bakken, samen met de krachten uit de wijk.

Dit vind je ook interessant:

Back to Top