Mama Brooderhood zuurdesem (Zuurdesem gebruiksaanwijzing)

U heeft ongeveer 200 gram zuurdesem ontvangen. Onze zuurdesem is al 4 jaar oud. We zijn ermee begonnen tijdens de coronatijd, op het terras van ons buurtcentrum - het Bollenpandje - samen met een groep buren die meededen aan de activiteiten van ons Veerkrachtige Botu 2028-programma. Sindsdien voeden we onze zuurdesem niet alleen met meel en water, maar ook met onze krachten. De krachten die we meedragen uit onze afstamming, met onze verhalen en herinneringen.
Hier kunt u lezen wat u thuis moet doen wanneer u een potje van dit voedzame en magische Brooderhood zuurdesem heeft ontvangen. Vergeet niet dat zuurdesem een levend organisme is; je moet het verzorgen en voeden, net zoals je dat bij een baby of huisdier zou doen.​​​​​​​
Situatie 1: Als u GEEN brood gaat bakken binnen de komende 3 dagen, zet het potje dan gewoon in de koelkast. De zuurdesem kan meerdere dagen tot zelfs een paar maanden in de koelkast blijven, zolang het potje schoon en goed afgesloten is. Zuurdesem vormt een zuurachtige vloeistof, vergelijkbaar met azijn, wat een natuurlijke bescherming biedt voor de desem. Wanneer de zuurdesem in de koelkast staat, zeggen we dat hij "slaapt"! De vloeistof kan bruin of zwart worden, maar schrik niet, dat is normaal. Ook kan de bovenste laag van de desem grijs worden; deze laag kunt u voorzichtig verwijderen en de rest van de zuurdesem gewoon gebruiken.​​​​​​​
Situatie 2Als u binnen de komende 3 à 4 dagen brood gaat bakken (als het potje langer dan een week in de koelkast heeft gestaan, haal het er dan uit en begin het minstens 4 tot 5 dagen voor het bakken te voeden). U moet de zuurdesem voeden. Hoe doet u dat?
BENODIGDHEDEN:
- Een grote afsluitbare kom, een houten lepel/spatel en een weegschaal
- 100%  Brooderhood desem starter (kleine potje 200 gr) 
- 50% gr lauw water (100 gr)
- 50% tarwe- of andere bloem  of meel  (100 gr) 
Zuurdesem onderhouden voor het bakken
1. Haal de zuurdesem uit het potje (als het in de koelkast heeft gestaan, verwijder dan eerst de gevormde azijnlaag en de dunne grijze laag van de desem).
2. Stel dat u ongeveer 200 gram zuurdesem heeft. U voedt de desem met 50% meel (bij voorkeur sterke bloem, maar elke bloem is prima) en 50% lauw water. In dit geval voegt u 100 gram bloem en 100 gram water toe. Roer goed en doe het terug in een groter potje, omdat de desem zal groeien. Zet het potje op de warmste plek in huis, bij voorkeur rond de 23 graden, wat de ideale temperatuur is.
3. Herhaal dit proces op dag 3 en dag 4 (en eventueel op dag 5 of 6). Elke dag zult u meer zuurdesem hebben, dus u moet het altijd voeden met 50% meel en 50% water op basis van de hoeveelheid die u op dat moment heeft. Ik doe dit meestal op gevoel, zonder elke keer de desem te wegen. De zuurdesem moet op een warme plek staan zonder direct zonlicht.
Wanneer is de zuurdesem klaar om brood mee te bakken? De zuurdesem is klaar wanneer hij na het voeden ongeveer in volume is verdubbeld en begint te bubbelen. Het krijgt een textuur vergelijkbaar met kaas en ruikt altijd naar bier. Dan is de zuurdesem klaar om heerlijk brood mee te bakken.​​​​​​​
Recepten om brood te maken met zuurdesem kunt u vinden op internet of in boeken. U bent ook van harte welkom om ons buurtcentrum te bezoeken op een dag dat we samen brood bakken. Voor meer informatie, stuur een bericht naar: T. 0618886065 Ximena.

Dit vind je ook interessant:

Back to Top